monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pączki z nutellą i cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To moje drugie pączki, może kształt jeszcze niezbyt idealny ale za to smak mmm niebo w buzi:)) są puchate, delikatne jednym słowem pyszne:) zapraszam:))

Pączki z nutellą i cytrynową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z nutellą i cytrynową nutą

 

  • 650 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 100 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 55 g świeżych drożdży
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 słoiczka nutelli
  • 2,5 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki z nutellą i cytrynową nutą
Mleko pogrzać,margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać oba rodzaje cukru oraz sól. Cytrynę wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wymieszać. Dodać pokruszone drożdże oraz białka i jajko. Lekko wymieszać. Dodać margarynę i zacząć wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne, delikatnie i będzie odchodzić od ręki. Miskę wysmarować odrobiną oleju i ułożyć ciasto. Przykryć ściereczkę i zostawić do podwojenia objętości ( około 1 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wyciąć szklanką krążki i na połowie z nich ułożyć po łyżeczce nutelli. Następnie nalożyć puste krążki i dobrze zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 25-30 minut aby ponownie pączki wyrosły. Następnie do garnka wyłożyć smalec i stopniowo do roztapiać pilnując aby się nie przypalił. Partiami smażyć pączki na rumiano z obu stron. Odłożyć na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pączki z nutellą i cytrynową nutą
do mąki cukru dodać skórkę cytrynowa i wymieszać
Pączki z nutellą i cytrynową nutą
dodać drożdzę pokruszone jajka oraz margarynę
Pączki z nutellą i cytrynową nutą
na połowie krązków nałożyć po łyżce nutelli
Pączki z nutellą i cytrynową nutą
dobrze zlepiać i ulożyc do ponownego wyrośnięcia