Sposób przygotowania:
Pączki z pikantnym nadzieniem
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oleju Dodać pieczarki i dusić. Pora starannie umyć i pokroić w paseczki. Dodać do cebuli z pieczarkami i dusić 10 minut na małym ogniu, nie przykrywać. Doprawić solą i pieprzem. Drożdże, cukier, szczypte soli, 1/4 mąki rozpuścić wciepłym mleku. Dodać tyle mleka by masa była gęsta jak kremówka. Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut. Żółtka, jajko, resztę mąki i mleka, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i spirytus wyrabiać aż masa będzie odstawać od ręki. Połączyć z 3 łyżkami oleju. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Małe porcje ciasta formować w krążki, nałożyc troche farszu, zalepić. Smażyć na gorącym oleju. Gdy się zrumienią, odwrócić. Wyjmować na bibułkę, osączać z tłuszczu.
elutka