Sposób przygotowania:
Pączuszki z ciasta serowego
Przesiej mąkę z solą. Biały ser zmiel dwa razy albo przeciśnij przez praskę. Otrzyj skórkę ze sparzonej pomarańczy i wyciśnij sok. Drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 - 3 łyżki mąki utrzyj dolewając ciepłe mleko - zostaw do wyrośnięcia. W misce utrzyj miękkie masło z resztą cukru. Ucieraj i dodawaj jajka oraz żółtka. Masę dodaj do mąki. Dodaj także resztę składników - ser biały, skórkę i sok z cytrusa. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Zostaw je pod przykryciem na ok. 1 godzinę żeby wyrosło. Zagnieć ponownie i wyłóż na omączony blat albo stolnicę. Odrywaj po kawałeczku i formuj kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Kładź je luźno na omączonym blacie, przykryj i pozwól wyrosnąć.Smaż na oleju albo smalcu - dobrze nagrzanym. Nie kładź na raz więcej niż kilka żeby swobodnie rosły i luźno pływały. Gdy zrumienią się z jednej strony przewróć je a po dosmażeniu wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowych ręcznikach.Możesz je po prostu posypać cukrem pudrem , ale lepiej utrzeć lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego - lukrowane bardziej nam smakowały. Wykorzystując rękaw cukierniczy z cienką długą końcówką możesz je nadziać owocową marmoladą.