Sposób przygotowania:
Pączki z wisienką
Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe. Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.
misia5
2milutka
Dziękuję..:)
monikaT83