mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pad Thai

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W tej potrawie idealnie przenikają się smaki tj. słodki, kwaśny i pikantny. Danie jest delikatnie chrupiące i sycące.

Pad Thai Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pad Thai

 

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 125 g makaronu ryżowego
  • opakowanie przyprawy limonkowej do woka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • orzeszki ziemne pokruszone i zrumienione na suchej patelni
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 250 g kapusty pekińskiej (około 1/4 całej kapusty)
  • ew. limonka

Sposób przygotowania:

Pad Thai
Pierś z kurczaka kroję w niewielką kostkę. Paprykę myję, usuwam nasiona i kroję w małą kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam, następnie podsmażam na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni. Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam ok. 2-3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną pierś z kurczaka i smażę kilka minut. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 3 minuty, po tym czasie odcedzam i przelewam zimną wodą. Dodaję ubite jajko na patelnię, mieszam, a po chwili wsypuję limonkową przyprawę do woka. Całość smażę jeszcze przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Wrzucam na patelnię posiekaną kapustę pekińską i smażę 2 minuty, aż zmięknie. Ryżowy makaron kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości patelni, mieszam. Potrawę łączę z orzeszkami, mieszam. Dekoruję całość natką pietruszki i szczypiorkiem. Dodatkowo do każdej porcji można dodać cząstkę limonki.
Pad Thai
NA patelni podsmażam posiekaną cebulę z czosnkiem
Pad Thai
Pierś z kurczaka myję i kroję w niewielką kostkę
Pad Thai
Do zawartości patelni dodaję kapustę pekińską
Pad Thai
Na koniec dodaję pokrojony makaron ryżowy