kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Paella a la navarro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pachnąca hiszpańskim portem i słońcem prawdziwa uczta dla podniebienia

Paella a la navarro

Składniki:

Paella a la navarro

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 filety rybne, ze zwartym mięsem-sola, ryba maślana
  • 2 małe ostre kiełbaski, np. chorizo
  • 500 g mieszanka owoce morza, najlepiej świerze lub same krewetki, od biedy koktajlowe
  • 2 papryki małe
  • 15 dag ugotowanego zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu lub jeśli nie mamy kurkumy
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • ryż arborio lub inny okrągły do rizotto ok. 30-35 dag
  • 1-1.5 l wywaru drobiowego
  • 2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Paella a la navarro
Na 3 łyżkach podgrzanej oliwy smażyć rozgniecione w prasce ząbki czosnku, mieszając, po czym przełożyć do miski, natkę pietruszki przesmażyć na patelni po czosnku kilka sekund, wrzucić do miski z czosnkiem, dodać szafran lub kurkumę i rozetrzeć na miazgę. Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy, wrzucić pokrojone w kostkę kawałki piersi z kurczaka, przesmażyć na złoto, zciągnąć z patelni. Rybę pokroić w cm kostkę, obtoczyć leciutko w mącę i przesmażyć, delikatnie obracając, żeby się nie rozpadła. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, przełożyć do mięsą i ryby. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć ryż ok. 2 min, dodać pastę z czosnku i pietruszki oraz połowę bulionu. Dosolić do smaku. Gdy ryż wchłonie wywar dodajemy pozostały bulion, mięso z kurczaka i owoce morza oraz przecier pomidorowy i pokrojone w cieniutkie plastry kiełbaski Gotujemy razem, aż ryż zmięknie, ok 15 min. Na koniec dodajemy zielony groszek i usmażoną rybę w koseczkach, leciutko mieszamy. paelle można posypać natką pietruszki, ozdobić cząstkami cytryny lub limonki. Ładnie wygląda podana w naczyniu do zapiekania lub misce kamionkowej.