Sposób przygotowania:
Paella z kurczakiem 2
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również. Czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 - 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli. Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i "dusimy" na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ). Gotowe!
julcia12437