alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pagórki jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Teraz mamy najlepsze jesienne jabłka to i pora odpowiednia by upiec to pyszne ciasto z połówkami jabłek.

Pagórki jabłkowe

Składniki:

Pagórki jabłkowe

 

Sposób przygotowania:

Pagórki jabłkowe
Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, śmietanę, cukier puder i końcówką do ciast ucieranych zmiksować. Ciasto wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i podzielić na pięć części.

Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą.

Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi wokół blaszki aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta.

Ciasto z wierzchu nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu. Piec około 50 min. Zimne ciasto polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Lukier:

Do cukru pudru dodajemy tyle soku z cytryny by powstał średnio lejący lukier.