mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Palce lizać Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Użyłam formy takiej dużej do piekarnika o wymiarach 36x36cm

Palce lizać Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Palce lizać Mariel

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • Masa żółtkowa
  • 5 zółtek
  • 250 ml mleka
  • 200gram cukru
  • 200 gram margaryny
  • masa z białek:
  • 5 białek
  • 250 gram cukru
  • 1/2 czekolady gorzkiej

 

Sposób przygotowania:

Palce lizać Mariel
Oddzielamy białka od żółtek , białka ubijamy na sztywno z dodatkiem odrobiny soli , następnie dodajemy cukier i miksujemy ,żółtka , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wodę i na koniec kakao..Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Ciasto wylewamy na brytfannę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu biszkopt zostawiamy do wystudzenia , następni zdejmujemy tą skórkę z wierzchu biszkopta. Masa żółtkowa. Żółtka ucieramy dodajemy mleko i mąkę , stawiamy na mały ogień i gotujemy do chwili gdy całkowicie zgęstnieje , mieszając tak by się nie przypaliło.Zostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem , do dobrze roztartego dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Masę wyłożyć równomiernie na biszkopta. Masa z białek: W dużym garnku gotujemy wodę , białka wkładamy do mniejszego razem z cukrem , ubijamy je na parze, do chwili gdy piana będzie sztywna. Pianę wykładamy na masę żółtkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy pianę
Palce lizać Mariel
robimy klasyczny biszkopt z dodatkiem kakao
Palce lizać Mariel
z ostudzonego biszkopta zdejmujemy skórę z wierzchu
Palce lizać Mariel
żółtka z mlekiem i mąką mieszamy następnie gotujemy
Palce lizać Mariel