Sposób przygotowania:
Pałeczki z kurczaka z czerwoną czubricą
Pałeczki z kurczaka umyć , oczyścić , osuszyć . Przygotować marynatę mieszając 6 łyżek oleju z przyprawami . Natrzeć pastą przyprawową mięso i zostawić na pół godziny w lodówce . Na patelni rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć partiami na rumiano pałeczki . Przełożyć do szerokiego garnka , podlać wodą , przykryć ( pokrywka powinna być lekko uchylona jeśli nie ma otworu na odparowanie płynu ) i dusić na małym gazie ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie .Dołożyć masło .Dusić jeszcze 5 minut . Podawać na ciepło z pieczonymi ziemniakami i zestawem surówek. Można przygotować wcześniej i podgrzać . Przyprawa ,, Czerwona czubrica " to mieszanka przypraw używana w kuchni bułgarskiej . W jej skład wchodzi między innymi cząber , czerwona papryka , czosnek , natka pietruszki , sól , pieprz i chili .
kasiunia.1981
msewka
Babciagramolka
Nie mam pojęcia jeśli chodzi o olej - ja od lat używam zamiennie z pestek winogron albo słonecznikowy ( no i smakowe orzechowy , truflowy , grzybowy - oliwy z oliwek nie lubię ) . Używam oleje które nie mają w zasadzie swolego smaku więc nie przenoszą go na potrawę .
msewka