Sposób przygotowania:
Pałki duszone z jabłkami
Pałki umyłam i osuszyłam. Włożyłam je do worka foliowego, skropiłam sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie oprószyłam je majerankiem i obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy były apetycznie rumiane podlałam pozostałością marynaty i sokiem jabłkowym i dusiłam ok. 30 min. aż mięso było miękkie.
Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam masło a kiedy się rozgrzało dodałam jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w maśle. Skropiłam sokiem z połowy cytryny, oprószyłam odrobiną cukru, soli i majeranku, wlałam kilka łyżeczek wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Pałki podałam z ziemniakami i sałatką z buraczków, obłożone duszonymi jabłkami.
Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam masło a kiedy się rozgrzało dodałam jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w maśle. Skropiłam sokiem z połowy cytryny, oprószyłam odrobiną cukru, soli i majeranku, wlałam kilka łyżeczek wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Pałki podałam z ziemniakami i sałatką z buraczków, obłożone duszonymi jabłkami.
Babciagramolka
Pyza
no niestety cydru nie posiadam, ale rzeczywiście byłby świetny
Babciagramolka
Bahus
Pyza
dobrze mówisz, Bahusku :-)
Pyza
iwi69
Pyza
Pyza
jaNina
Na Śląsku takie winko z jabłek to cider :-)
- szkoda że to zapomniana tradycja...:(
Pyza
elzbieta8960
kasik12