Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pałki duszone z jabłkami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

delikatne, słodkawy mięso - domownicy byli bardzo zadowoleni

Pałki duszone z jabłkami

Składniki:

Pałki duszone z jabłkami

 

  • 6 dużych pałek z kurczaka,
  • 2-3 nieduże jabłka,
  • sok z jednej niedużej cytryny,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • do smaku: sól, cukier, majeranek,
  • ok. 3/4 szkl. soku jabłkowego, może być z kartonu, ale taki 100%
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Pałki duszone z jabłkami
Pałki umyłam i osuszyłam. Włożyłam je do worka foliowego, skropiłam sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym, odłożyłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie oprószyłam je majerankiem i obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy były apetycznie rumiane podlałam pozostałością marynaty i sokiem jabłkowym i dusiłam ok. 30 min. aż mięso było miękkie.



Jabłka umyłam, pokroiłam na ósemki i wykroiłam gniazda nasienne. Na patelni rozpuściłam masło a kiedy się rozgrzało dodałam jabłka. Smażyłam kilka chwil mieszając aby obtoczyły się w maśle. Skropiłam sokiem z połowy cytryny, oprószyłam odrobiną cukru, soli i majeranku, wlałam kilka łyżeczek wody i chwilę dusiłam żeby zmiękły, ale nie rozpadły się.



Pałki podałam z ziemniakami i sałatką z buraczków, obłożone duszonymi jabłkami.