bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Pałki tandoori masala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak wyszedł pyszny, kolor miał obłędnie czerwony, a obiad to była prawdziwa rozpusta smaków.

Pałki tandoori masala Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pałki tandoori masala

 

  • 12 pałek z kurczaka
  • 350 gr jogurtu greckiego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z limonki
  • łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki mieszanki tandoori masala
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej chilli lub mała chilli posiekana
  • sól, pieprz
  • opakowanie kaszy kuskus
  • 1/2l bulionu drobiowego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pałki tandoori masala
Pałki umyć, osuszyć. Do marynowania użyć woreczka, do którego dodać jogurt i przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pałki kurczaka. Woreczek zamykamy i dokładnie obracamy tak żeby kurczak wymieszał się z marynatą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Pałki wkładamy na blaszkę wysmarowaną olejem lub wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy do miękkości 40min. Opakowanie kaszy kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy do wchłonięcia.Kurczaka podać z kuskusem oraz raitą ogórkową.
Pałki tandoori masala
Kurczak w przyprawie z Indii tandoori masala