Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pałki z kurczaka zamarynowane i usmażone.

Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu

 

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu
Mięso oczyścić, usunąć z niego skórę. Do oleju dodać sos sojowy, ocet balsamiczny, przyprawę do kurczaka, wyciśnięty czosnek, cynamon i odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą zalać mięso i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła je w całości. Odstawić na ok. 1 godzinę o lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i kłaść na rozgrzany olej. Mięso zrumienić. Do marynaty, w której mięso się marynowało wlać 1 szklankę wody, wymieszać i przelać do zrumienionego mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jak mięso będzie już miękkie, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso.
Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu
Oczyszczone pałki z kurczaka z usuniętą skórą.
Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu
Olej z dodatkiem sosu sojowego octu balsamicznego czosnku i przypraw.
Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu
Pałki z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka z odrobiną cynamonu
Zamarynowane pałki z kurczaka położone na rozgrzany na patelni olej.