Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka w krokancie orzechowym
Pałki z kurczaka opłukać dokładnie, osuszyć kawałkami papiero- -wego ręcznika i natrzeć solą i pieprzem. Z miodu, soku ze świeżo wyciśniętych cytryn, startego korzenia imbiru oraz roztartych suszonych ziół zrobić marynatę w średniej misce i kolejno wkładać tam po jednej pałce kurczęcia. Nacierać każdą pałkę z różnych stron. Orzechy rozbić ze skorupek i posiekać ich zawartość ostrym nożem na desce. Wsypać posiekane orzechy do miski z obtoczonymi w marynacie miodowo-cytrynowo-ziołowej i ponownie obtaczać pałki, aby krokant do nich przylgnął. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby się smaki przegryzły. Nagrzać piekarnik do 220 st. C, a na blachę wlać olej i wsunąć ją do piekarnika. Na rozgrzany kłaść pałki, wsunąć z powrotem blachę do piekarnika i piec ok.1 godz.obracając w trakcie pieczenia na drugą stronę za pomocą widelców. Po upieczeniu przełożyć łopatką kuchenną na półmisek i podawać z ziemniakami z wody i sałatą.