marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pałki z kurczaka w krokancie orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pałki opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pałki z kurczaka w krokancie orzechowym

Składniki:

Pałki z kurczaka w krokancie orzechowym

 

  • 10 sztuk pałek z kurczaka,
  • 300 g.krokantu orzechowego z własnoręcznie siekanych orzechów,
  • np.laskowych,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • Marynata:
  • ok.8 łyżek miodu płynnego,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn(bez pestek),
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.tymianek,trybula,mięta,
  • starty korzeń imbiru,
  • olej do pieczenia/smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka w krokancie orzechowym
Pałki z kurczaka opłukać dokładnie, osuszyć kawałkami papiero- -wego ręcznika i natrzeć solą i pieprzem. Z miodu, soku ze świeżo wyciśniętych cytryn, startego korzenia imbiru oraz roztartych suszonych ziół zrobić marynatę w średniej misce i kolejno wkładać tam po jednej pałce kurczęcia. Nacierać każdą pałkę z różnych stron. Orzechy rozbić ze skorupek i posiekać ich zawartość ostrym nożem na desce. Wsypać posiekane orzechy do miski z obtoczonymi w marynacie miodowo-cytrynowo-ziołowej i ponownie obtaczać pałki, aby krokant do nich przylgnął. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, aby się smaki przegryzły. Nagrzać piekarnik do 220 st. C, a na blachę wlać olej i wsunąć ją do piekarnika. Na rozgrzany kłaść pałki, wsunąć z powrotem blachę do piekarnika i piec ok.1 godz.obracając w trakcie pieczenia na drugą stronę za pomocą widelców. Po upieczeniu przełożyć łopatką kuchenną na półmisek i podawać z ziemniakami z wody i sałatą.