Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pałki z kurczaka z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pozbawione skóry pałki z kurczaka zamarynowane, podsmażone i gotowane do miękkości z cebulką. Prosty smaczny obiad:)

Pałki z kurczaka z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pałki z kurczaka z sosem

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżki sosu chili czosnkowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 4 łyżki oleju do marynaty
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżki bazylii
  • olej do smażenia
  • sól ziołowa do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • przyprawa uniwersalna - wguznania

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka z sosem
Z pałek z kurczaka usunąć skórę. 4 łyżki oleju dokładnie wymieszać z sosem worcester, sosem chili, przyprawami i bazylią. Marynatą pokryć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Do marynaty, w której mięso się marynowało wlać 2 szklanki wody i wymieszać. Zalać tym mięso. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30-40 minut. Jak mięso zrobi się miękkie, zdjąć je na talerz. Mąkę rozmieszać w szklance zimnej wody. Zawiesinę powoli wlewać na patelnię i cały czas mieszać. Do sosu powoli dolewać po trochu wody i cały czas gotować, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Pałki z kurczaka z sosem
Wszystkie pałki z kurczaka pozbawione skóry.
Pałki z kurczaka z sosem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pałki z kurczaka z sosem
Pałki z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pałki z kurczaka z sosem
Pokrojona cebula dodana do zrumienionego mięsa i podsmażona.