caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Paluchy drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jako dodatek do czystych zup lub przekaska

Paluchy drożdżowe

Składniki:

Paluchy drożdżowe

 

  • 1 szklanka maki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki maki pszennej typu 1850
  • 6 dag masła
  • 2 żółtka z jaja bio ekologicznego
  • 1 jaja bio ekologiczne
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki smietany ekologicznej
  • sól
  • sól gruboziarnista
  • kminek lub czarnuszka
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Paluchy drożdżowe
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Obydwie mąki wymieszać i posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta formować paluchy długości 10-15 cm i 2-3 cm grubości. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Posypać gruboziarnistą solą i kminkiem lub czarnuszką. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.

Tagi:

mak