Sposób przygotowania:
Paluszki czosnkowo ryżowe z dipem wios.
Na patelni podsmażamy chwilkę rozgnieciony czosnek i oliwę, dodajemy ryż i 2 łyzki oleju, podsmażamy chwilkę.
Całość zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy pod przykryiem do całkowitego wchłonięcia wody. (ryż powinien być lepki). Dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku, odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dip. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać posiekany szczypiorek i koperek, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą, cukrem.
Z ryżu formujemy paluszki, panierujemy dwukrotnie w mące, jajku, bułke tartej, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez chwilę.
Świetna przekąska, na każdą okazję :) Wyszło mi 25 paluszków.
Całość zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy pod przykryiem do całkowitego wchłonięcia wody. (ryż powinien być lepki). Dodajemy łyżkę posiekanego szczypiorku, odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy dip. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać posiekany szczypiorek i koperek, wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić solą, cukrem.
Z ryżu formujemy paluszki, panierujemy dwukrotnie w mące, jajku, bułke tartej, smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju przez chwilę.
Świetna przekąska, na każdą okazję :) Wyszło mi 25 paluszków.
Sarenka