Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Paluszki grissini Pyzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

paluszki podaje się jako drobną przekąskę do piwa, jako pieczywo do przystawek, dipów... to taki rodzaj włoskiego chleba i tzw. "czekadełko"

Paluszki grissini Pyzy

Składniki:

Paluszki grissini Pyzy

 

  • 2-2,5 szkl. mąki chlebowej (można taką kupić w marketach, albo użyć zwykłej)
  • 3 łyżki oliwy + 1 do posmarowania blachy
  • ok. 1/3 szkl. mleka
  • ok. 1/3 szkl. wody
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka ziarenek kminku
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 jajko
  • trochę mąki do posypania blatu

Sposób przygotowania:

Paluszki grissini Pyzy
Mleko troszkę podgrzać, rozmieszać w nim drożdże dodając cukier i łyżkę mąki, odstawić na 15 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać z solą. Do mąki dodać rozczyn i olej, jeśli ciasto było by zbyt luźne - dosypać nieco mąki, jeśli zbyt twarde - dolać odrobinę wody. Ciasto zagniatamy, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Po tym czasie wyrabiamy znowu dokładnie i dzielimy na 2 części. Jedną zostawiamy "białą" , do drugiej dodajemy czosnek i oregano, zagniatamy ponownie. Tak przygotowane ciasto możemy rozwałkować na grubość ok. 5-8 mm i nożem pociąć na paski szer. ok.1-2 cm. albo turlać w rękach czy na blacie wałeczki śr. 1-2 cm. Podłużne paluszki układamy luźno na posmarowanej odrobiną tłuszczu blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami: białe - sezamem a ziołowe kminkiem. Ręką lekko dociskamy ziarenka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10 min. aż nabiorą ładnego złotobrązowego koloru. Możemy je podawać na ciepło, prosto z pieca, ale doskonałe są też kiedy wystygną. Ziarenka kminku i sezamu lubią odpadać więc można je dodać do środku ciasta i zagnieść z nimi. Można też zrobić inne smaki grissini, dzielić ciasto na kilka części i do każdej dodawać inne przyprawy a obtoczyć np. w gruboziarnistej, morskiej soli...

Tagi:

jajko jajka