kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Paluszki rybne z majonezem koperkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiąca warstewka panierki,delikatne miękkie kawałki ryby-oto paluszki rybne

Paluszki rybne z majonezem koperkowym

Składniki:

Paluszki rybne z majonezem koperkowym

 

  • 2 filety z halibuta (bądź innej ryby)
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • Na majonez:
  • 6 łyżek dobrego majonezu (ja użyłam kieleckiego)
  • 4 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Paluszki rybne z majonezem koperkowym
Przekrój filety wzdłuż tak aby powstały podłużne paluszki.Natrzyj solą i pieprzem. Wsyp skrobię na talerz.Na drugi talerz wsyp bułkę tartą,a do miseczki wbij jajko i rozkłóć widelcem. Starannie obtaczaj kawałki ryby w skrobi,następnie w jajku,a na koniec w bułce tartej.Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.Nadmiar tłuszczu z paluszków osusz papierowym ręcznikiem. Majonez przełóż do miseczki,a koperek drobno posiekaj i dodaj do majonezu.Dopraw do smaku sokiem z cytryny,ewentualnie solą i pieprzem. Paluszki podawaj z kleksem majonezu koperkowego i np. z salsą pomidorową.