MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy. Niezastąpione przy nauce samodzielnego jedzenia.

Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy

 

 

Sposób przygotowania:

Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Mięso na kotlety myjemy, osuszamy i dokładnie oczyszczamy z ewentualnych bonek lub tłuszczu. Kotlety rozbijamy cienko, a następnie przekrawamy rozbite plastry na połowę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu zwijamy cienko w ruloniki. Każdy rulonik dokładnie obtaczamy w mące, z której po usmażeniu i nasiąknięciu wodą powstanie potem delikatna panierka. Smażymy z każdej strony na oliwie z oliwek na złoto. Usmażone ruloniki przekładamy do garnka, a patelnię zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Wlewamy wodę dogarnka z rulonikami i gotujemy aż sosik lekko się zredukuje. Tak przygotowane ruloniki wygodnie się kroją, więc są doskonałe do pierwszych prób samodzielnego posługiwania się nożem i widelcem. Zaś bardzo mali barbarzyńcy mają wielką frajdę z jedzenia ruloników prosto z łapki.
Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Kotlety schabowe dokładnie rozbijamy i przekrajamy na pół
Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Zwinięte ruloniki dokładnie obtaczamy w mące
Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Ruloniki smażymy na złoto na oliwie z oliwek
Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Patelnię po smażeniu ruloników zalewamy wodą i mieszamy

Tagi:

schab