Sposób przygotowania:
Paluszki schabowe dla małego barbarzyńcy
Mięso na kotlety myjemy, osuszamy i dokładnie oczyszczamy z ewentualnych bonek lub tłuszczu. Kotlety rozbijamy cienko, a następnie przekrawamy rozbite plastry na połowę. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu zwijamy cienko w ruloniki. Każdy rulonik dokładnie obtaczamy w mące, z której po usmażeniu i nasiąknięciu wodą powstanie potem delikatna panierka. Smażymy z każdej strony na oliwie z oliwek na złoto. Usmażone ruloniki przekładamy do garnka, a patelnię zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Wlewamy wodę dogarnka z rulonikami i gotujemy aż sosik lekko się zredukuje. Tak przygotowane ruloniki wygodnie się kroją, więc są doskonałe do pierwszych prób samodzielnego posługiwania się nożem i widelcem. Zaś bardzo mali barbarzyńcy mają wielką frajdę z jedzenia ruloników prosto z łapki.