zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Paluszkowy schabowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

nietypowe schabowe w panierce z paluszków. Panierka jest chrupiąca, ale nie twarda. Polecam.

Paluszkowy schabowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluszkowy schabowy

 

  • 500 g schabu bez kości
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • 300 g paluszków solonych
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Paluszkowy schabowy
Schab opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 5 kotletów. Każdy z nich oprószyć solą i odstawić na 10 minut. Jajka rozbełtać z papryką i pieprzem w miseczce. Na talerz wysypać mąkę do obtaczania kotletów. Paluszki umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować je, ale tak aby nie były za miałkie po czym przesypać do szerokiego płaskiego naczynia. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku i na koniec panierować w paluszkach. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Paluszkowy schabowy
paluszki zmiksować w rozdrabniaczu ale nie za mocno i przesypać do płaskiego naczynia.
Paluszkowy schabowy
przygotować talerz z mąką do obtaczania, jaka do zanurzania kotletów, paluszki i kotlety.
Paluszkowy schabowy
opanierowane kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.