jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pampuchy z borówkowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pyszne, drożdżowe pączki, jednak nie smażone, a gotowane na parze. Osobiście uwielbiam je podane w wersji słodkiej, ale równie dobrze smakują w towarzystwie mięsnych sosów.

Pampuchy z borówkowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z borówkowym sosem

CIASTO

SOS

  • 0,5 litra borówki amerykańskiej,
  • 2 łyżki cukru,
  • Około ¾ szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Pampuchy z borówkowym sosem

CIASTO:

Pampuchy z borówkowym sosem
Składniki ciasta łączymy ze sobą

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15- 20 min. Gotowe powinno odchodzić od ręki.

ETAP 2

Pampuchy z borówkowym sosem
Zarobione ciasto pozostawiamy by podwoiło objętość

Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Między czasie przygotowujemy sos borówkowy.

SOS:

Pampuchy z borówkowym sosem
Gdy ciasto rośnie, zajmujemy się przygotowaniem sosu

Borówki umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok miksujemy je, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.


Około ¾ otrzymanego musu łączymy ze śmietanką. Pozostałą część pozostawiamy bez zmian.
Co do słodkości, każdy według uznania może owoce dosłodzić.

FORMOWANIE:

Pampuchy z borówkowym sosem
Za pomocą szklanki wycinamy zgrabne bułeczki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Gotowe wałkujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego koła, które pozostawiamy do podrośnięcia.

ETAP 5

Pampuchy z borówkowym sosem
Bułeczki gotujemy pod przykryciem na parze

W dużym garnku (u mnie 12 litrowy) zagotowujemy wodę. Jego wierzch przykrywamy gazą.


Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Bułeczki gotujemy na parze około 10 minut.


Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki. Jeszcze ciepłe polewamy dwukolorowym sosem i podajemy.