Sposób przygotowania:
Pampuchy z borówkowym sosemCIASTO:
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15- 20 min. Gotowe powinno odchodzić od ręki.
ETAP 2
Tak przygotowane przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy sos borówkowy.
SOS:
Borówki umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich cukier i podgrzewamy. Gdy owoce zmiękną i puszczą sok miksujemy je, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Około ¾ otrzymanego musu łączymy ze śmietanką. Pozostałą część pozostawiamy bez zmian.
Co do słodkości, każdy według uznania może owoce dosłodzić.
FORMOWANIE:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Gotowe wałkujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego koła, które pozostawiamy do podrośnięcia.
ETAP 5
W dużym garnku (u mnie 12 litrowy) zagotowujemy wodę. Jego wierzch przykrywamy gazą.
Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Bułeczki gotujemy na parze około 10 minut.
Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki. Jeszcze ciepłe polewamy dwukolorowym sosem i podajemy.