Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pampuchy z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje ulubione zimowe danie! Puchate pampuszki z dużą ilością sosu

Pampuchy z gulaszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z gulaszem

 

 

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy z gulaszem
Do miski wsypać mąkę i sól, zrobić dołek i wlać olej. W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wymieszać i wlać do mąki. Zamieszać i wyrobić gładkie ciasto. Można przy użyciu robota lub maszyny do chleba. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na około 12 kawałków, uformować kuleczki i przykryć ściereczką. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie zrobić gulasz. Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, podlać wodą, dodać kostkę i udusić do miękkości. Mąkę i śmietanę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, zagotować do zgęstnienia. Doprawić pieprzem. Do dużego garnka wlać wodę, zagotować. Durszlak popryskać oliwą, kłaść po 3 bułeczki i parować około 8 minut. Kluski podawać z gulaszem i surówką lub ogórkiem
Pampuchy z gulaszem
Do miski wsypać mąkę i sól zrobić dołek i wlać olej W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier Wymieszać i wlać do mąki Zamieszać i wyrobić gładkie ciasto Można przy użyciu robota lub maszyny do chleba Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut
Pampuchy z gulaszem
Po tym czasie ciasto podzielić na około 12 kawałków uformować kuleczki i przykryć ściereczką Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia
Pampuchy z gulaszem
W międzyczasie zrobić gulasz Mięso pokroić w kostkę przesmażyć na oleju podlać wodą i udusić do miękkości Mąkę i śmietanę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody wlać do mięsa zagotować do zgęstnienia Doprawić pieprzem
Pampuchy z gulaszem
Do dużego garnka wlać wodę zagotować Durszlak popryskać oliwą kłaść po 3 bułeczki i parować około 8 minut