gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Pampuchy z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry pomysł na obiad

Pampuchy z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Pampuchy z powidłami śliwkowymi

 

  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny (połowa do ciasta, połowa do polewania)
  • 1 szczypta soli
  • słoiczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Pampuchy z powidłami śliwkowymi
Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać i zrobić rowek, wbić do tego jajko i żółtka. W osobnym naczyniu podgrzać mleko, dać do tego drożdże i rozpuścić je. Następnie wlać to do mąki, posłodzić i wyrabiać ręką. Margarynę roztopić i pod koniec wyrabiania połowę wlać do ciasta i wyrobić dość wolne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie brać małe cząsteczki i rozplaszczyć na dłoni, położyć na to powidła i robić małe kluseczki. Wkładać do parowaru na ok. 15 minut. Ciepłe polać resztą roztopionej margaryny i posypać cukrem.