mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pampuchy z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, sycące pampuchy czyli kluski na parze z sosem grzybowym

Pampuchy z sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z sosem grzybowym

 

 

  • Do podania:
  • sos z suszonych grzybów z tego przepisu: https://gotujmy.pl/sos-z-suszonych-grzybow-5,przepisy,184420.html

Sposób przygotowania:

Pampuchy z sosem grzybowym
Do kubka lub miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, 3 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka, dokładnie całość mieszamy, tak aby nie było grudek, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki (500 g - 3 łyżki dodane do rozczynu) i sól. W mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, ostudzone roztopione masło i wbijamy 2 całe jajka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy na elastyczne, jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją z powrotem do miski, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, układamy na ściereczce zlepieniem do dołu w odstępach. Bułki pozostawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia. Do szerokiego garnka nalewamy wodę, tak aby sięgała na wysokość 10 cm. Na wierzchu garnka układamy ściereczkę, którą mocujemy za pomocą sznurka tak aby materiał wisiał nad naczyniem i jednocześnie nie dotykał wody. Wodę w garnku stawiamy na ogień i doprowadzamy do zagotowania. Na ściereczkę kładziemy w odstępach po trzy bułki i przykrywamy garnek miską odpowiednio dopasowaną rozmiarem. Kluski parujemy około 12 minut. Następnie ostrożnie za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy kluski ze ściereczki i przekładamy je na talerz. Pampuszki podajemy na ciepło ze sosem grzybowym.
Pampuchy z sosem grzybowym
Do miski dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, 3 łyżki mąki i połowę mleka, mieszamy
Pampuchy z sosem grzybowym
Zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia
Pampuchy z sosem grzybowym
Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy bułeczki
Pampuchy z sosem grzybowym
Bułki kładziemy w odstępach na ściereczce rozłożonej nad parującym garnkiem z wodą