jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Pancake Day, czyli tłusty wtorek

Pancake jagodowe.

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeśli naleśnik dla Twej Damy - to tylko amerykański z jagodami!

Pancake jagodowe.

Składniki:

Pancake jagodowe.

 

  • 1 szklanka mąki (niepełna)
  • 1 szklanka jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1/2 kg twarożku wiejskiego (lub zwykłego z dodatkiem śmietanki)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • masło klarowane do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Pancake jagodowe.
Jajka roztrzep z mlekiem, dodaj przesianą makę, proszek do pieczenia, sól, cukier - wymieszaj wszystko najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło. Do miseczki wyłóż twarożek, wymieszaj go z cukrem pudrem, na końcu dodaj jagody - wymieszaj ostroznie by ich nie zgnieść. Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.Zginaj je na pół i odkładaj w ciepłe miejsce. Przed podaniem napełniaj je twarożkiem z jagodami.