Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pancakes (pankejki)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam na syte śniadanie. Zdradzę tylko, że moje są idealnie równe, bo były smażone na specjalnej patelni do placków.

Pancakes (pankejki)

Składniki:

Pancakes (pankejki)

 

  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

Pancakes (pankejki)
Masło roztopić, wystudzić. Do miski wlać mleko, wbić jajko i masło, miksując połączyć składniki.

Następnie do mokrych składników dodać suche, czyli cukier, sól oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.

Patelnię dobrze rozgrzać, smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Polać np.syropem klonowym.