Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pancakes wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pancakes, czyli alternatywa dla racuchów

Pancakes wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pancakes wg Koper

 

  • 2 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • Jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ¾ szklanki maślanki
  • 50g masła
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pancakes wg Koper
Przygotowania zaczynamy od roztopienia masła, ponieważ musi ostygnąć mniej więcej do temperatury pokojowej. Białko oddzielamy od żółtka i z białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy, za pomocą miksera, sztywną pianę. Żółtko mieszamy mikserem z masłem, mlekiem i maślanką. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo suche składniki do mokrych. Na samym końcu dodajemy pianę z białka i całość mieszamy łyżką. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy niewielkie placki, ja na ich powierzchni zaczynają się pojawiać niewielkie pęcherzyki- to znak, żeby odwrócić na drugą stronę. Podajemy ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym.
Pancakes wg Koper
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera, tylko po dodaniu piany z białka, mieszamy łyżką
Pancakes wg Koper
Smażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią z obu stron
Pancakes wg Koper
Pancakes, placuszki podane z syropem klonowym- pyszne śniadanie

Tagi:

jajko jajka