klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Panettone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wloska babka panettone cechuje sie niepowtarzalnym smakiem. Najlepsza z konfiturami. Polecam:)

Panettone

Składniki:

Panettone

 

  • 330g maki
  • 15dag cukru
  • 150ml mleka
  • 2 jajka
  • starta skorka z pomaranczy
  • 4 lyzeczki cukru wanilinowego
  • kostka drozdzy
  • 150g masla/margaryny
  • 10dag skorki cytrynowej
  • 5dag rodzynek
  • 10dag kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 2 lyzki soku pomaranczowego
  • troche soli
  • tluszcz i bulka tarta- do formy
  • do dekoracji- cukier puder

Sposób przygotowania:

Panettone
Make mieszamy z sola i cukrem, a mleko podgrzewamy. Wsypujemy do niego cukier wanilinowy a takze starta skorke pomaranczowa i rozkruszone drozdze. Wraz z tluszczem i jajkami dodajemy rozczyn do maki, zagniatamy po czym odstawiamy na ok. 1h pod przykryciem. Rodzynki sparzamy, po czym mieszamy ze skorka cytrynowa i pomaranczowa a takze sokiem. Przygotowyjemy wysoka forme do babki. Do ciasta wrzucamy bakalie z sokiem a nastepnie zagniatamy na gladko. Wrzucamy do formy, pieczemy ok. 55-60min w 175stopniach C. Ubieczona przesypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)