Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Panga po grecku z chili :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupełnie nie wiem czemu ryba w takim sosie nazywana jest po grecku , ale jak już przyjęło tak nazywać - to niech będzie .

Panga  po grecku z chili : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Panga po grecku z chili :

 

 

Sposób przygotowania:

Panga po grecku z chili :
Filety z Pangi podzielić na kawałki ( ok. 5 cm). Ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny - zostawić na 30 minut .Wyjąć - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju .Rybę zdjąć z patelni ( olej wylać ). Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić 20 minut .Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem Sosem chili z limonką i kolendrą Tao-Tao i maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno. Ta wersja jest ostrzejsza niż normalnie robiona bo dodałam sosu chili - polecam- nam posmakowała taka .
Panga  po grecku z chili :
Etap 1
Panga  po grecku z chili :
Etap 2