Sposób przygotowania:
Panga po grecku z chili :
Filety z Pangi podzielić na kawałki ( ok. 5 cm). Ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryny - zostawić na 30 minut .Wyjąć - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Posolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oleju .Rybę zdjąć z patelni ( olej wylać ). Cebulę pokroić w ,, piórka „. Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę . Dołożyć do niej utarte warzywa . Chwilę smażyć . Podlać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić 20 minut .Dołożyć przecier pomidorowy. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem Sosem chili z limonką i kolendrą Tao-Tao i maggi .Zagotować . W pojemniku lub słoju układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem . Podawać na zimno. Ta wersja jest ostrzejsza niż normalnie robiona bo dodałam sosu chili - polecam- nam posmakowała taka .