eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Panga w sosie szpinakowo-śmietanowym Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna rybka zapiekana w piekarniku.

Panga w sosie szpinakowo-śmietanowym Eli

Składniki:

Panga w sosie szpinakowo-śmietanowym Eli

 

  • 5 mniejszych filetów pangi(może być inna ryba)
  • Marynata:
  • 1 cytryna-sok
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu chili słodko-pikantnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kujawskiego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

 

 

  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Panga w sosie szpinakowo-śmietanowym Eli
Wszystkie składniki marynaty utrzepać trzepaczką.Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety pokroić na 3 części,zalać marynatą i wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny.Wyjąć z marynaty,osączyć na durszlaku,panierować w mące(nadmiar mąki otrzepać) i obsmażyć na gorącym oleju z obu stron.Rozmrożony szpinak podgrzać.Do śmietany dodać przyprawy.w wodzie rozrowadzić mąkę,dodać do śmietany,wlać razem do szpinaku i zagotować,żeby sos zgęstniał.Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem i zapiekać w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.Smacznego!