Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Panieńskie ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Myślę że to dobre ciasto na wieczór panieński

Panieńskie ciasto

Składniki:

Panieńskie ciasto

 

  • 4 szt jajka
  • 0,5 szkl cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 szkl mąka
  • 1 opak cukier waniliowy
  • pisak czerwony do napisu na torcie
  • posypka kolorowa
  • tłuszcz do formy
  • 1/2 szkl mocny napar herbaciany
  • 2 łyżki likier pomarańczowy
  • 1,5 szkl śmietana kremówka
  • 2 łyżeczki żelatyna
  • 1 szt cytryna
  • 2,5 łyżki cukier puder

 

 

 

Sposób przygotowania:

Panieńskie ciasto
Ciasto
Żółtka utrzeć z 3,5 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić, wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem i piec 30 minut w 180 stop.
Biszkopt podzielić na 3 części, nożem wykroić kształt tortu.
Krem
Cytrynę umyć, obrać, wycisnąć sok.
Dodać 2 łyżki wody, skórkę i cukier puder.
Ugotować syrop, usunąć skórkę.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić w ciepłym syropie.
Kremówkę ubić i połączyć z przestudzonym syropem, schłodzić.
Przełożyć placki kremem.
Wierzch posmarować kremem, posypać posypką i zrobić napis pisakiem.
Włożyć do lodówki.

Tagi:

jajko tort jajka