Sposób przygotowania:
Panieńskie ciasto
Ciasto
Żółtka utrzeć z 3,5 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić, wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem i piec 30 minut w 180 stop.
Biszkopt podzielić na 3 części, nożem wykroić kształt tortu.
Krem
Cytrynę umyć, obrać, wycisnąć sok.
Dodać 2 łyżki wody, skórkę i cukier puder.
Ugotować syrop, usunąć skórkę.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić w ciepłym syropie.
Kremówkę ubić i połączyć z przestudzonym syropem, schłodzić.
Przełożyć placki kremem.
Wierzch posmarować kremem, posypać posypką i zrobić napis pisakiem.
Włożyć do lodówki.
Żółtka utrzeć z 3,5 łyżkami wody, cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić, wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem i piec 30 minut w 180 stop.
Biszkopt podzielić na 3 części, nożem wykroić kształt tortu.
Krem
Cytrynę umyć, obrać, wycisnąć sok.
Dodać 2 łyżki wody, skórkę i cukier puder.
Ugotować syrop, usunąć skórkę.
Żelatynę namoczyć, rozpuścić w ciepłym syropie.
Kremówkę ubić i połączyć z przestudzonym syropem, schłodzić.
Przełożyć placki kremem.
Wierzch posmarować kremem, posypać posypką i zrobić napis pisakiem.
Włożyć do lodówki.