monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Panierowane nóżki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Propozycja na niedzielny obiad- bardzo smaczna i sycąca

Panierowane nóżki z kurczaka

Składniki:

Panierowane nóżki z kurczaka

 

  • 4 nóżki z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Panierowane nóżki z kurczaka
Mięso umyć, osuszyć i sprawić, tzn. odkroić nadmiar skóry, tłuszczu oraz końcówki pałeczek. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i nacierać nimi mięso dokładnie z obu stron. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Do garnka lub patelni wlać olej i porządnie go rozgrzać. Na głęboki talerz wbić 2 jajka, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wysypać dużo bułki tartej. Kurczaka panierować najpierw w jajku, potem w bułce (można zrobić podwójny panier-to zależy tylko od nas). Nóżki pojedynczo wkładać na rozgrzany olej i smażyć około 20-25 minut na złoto z obu stron. Podczas smażenia mięso często obrać, aby nie przywarło. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z surówką z buraczków i ziemniakami bądź frytkami. SMACZNEGO!