sugestia

sugestia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

panierowane skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne pikantne, chrupiące skrzydełka podawane z łagodnym sosem

panierowane skrzydełka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

panierowane skrzydełka

 

  • skrzydełka (w zależności od apetytu),
  • na sos: 1 mały ogórek, kilka łyżek śmietany, przyprawa tzatziki prymat,,
  • tłuszcz do smażenia,
  • papryka słodka,
  • pieprz cayenne Prymat,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • 2 łyżki mleka,
  • kilka łyżek mąki,
  • 1 jajko,
  • "zwykłe" płatki kukurydziane,

 

 

Sposób przygotowania:

panierowane skrzydełka
Skrzydełka kroimy na trzy czesci, odrzucajac lotki. Pozostale dwie czastki obtaczamy w ulubionych przyprawach, wstawiamy do lodowiki. W tym czasie robimy sos. Na drobniutka kosteczke kroimy ogórka, dodajemy go do śmietany, przyprawiamy tzatziki i koperkiem, wlewamy odrobine wody i mieszamy. Wstawiamy do lodowki. Wyjmujemy skrzydelka, panierujemy po kolei 1. w mace, 2. w roztrzepanym jajku (mozna do niego dodac pozostalosci z marynaty ktorej skrzydelka nie wchlonely), i 3 w pokruszonych platkach owsianych wymieszanych z cayenne i slodka papryka. Olej podgrzewamy kladziemy skrzydelka i smazymy ok 8 minut w malej temperaturze. Po wyjeciu, odsaczamy na reczniczku papierowym. Podajemy koniecznie z sosem. pycha!
panierowane skrzydełka
Etap 1
panierowane skrzydełka
Etap 2
panierowane skrzydełka
Etap 3