ewusiarau

ewusiarau

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Panna Cotta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muszę przyznać, że jest niesamowity

Panna Cotta

Składniki:

Panna Cotta

 

  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

 

  • Sos truskawkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Panna Cotta
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. W innym garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem, następnie dodajemy mleko. Rozlewamy do salaterek (u mnie dwie większe i dwie mniejsze). Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy deser już stężeje, wykładamy panna cottę na talerzyki. Można wcześniej zamoczyć salaterki w gorącej wodzie, wtedy deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia. Truskawki miksujemy z cukrem. Polewamy panna cottę i ozdabiamy truskawkami. Smacznego :)