Sposób przygotowania:
Panna Cotta light - dukan
Panna cottę można zrobić z podwójnej porcji, wtedy zużyjemy całe opakowanie mleka i całą laskę wanilii :)
Do garnka wlewamy mleko, połamaną laskę wanilli i słodzik - gotujemy.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i przed samym dodaniem do mleka podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia. Wszystko jeszcze dokładnie mieszamy.
Masę rozlewamy do foremek, lub małych miseczek - może być jeszcze gorąca. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki, żeby stężała.
Sos: do garnuszka wlewamy zaprawę owocową - u mnie malinowa, gdy zacznie się gotować, dodajemy skrobię i mieszamy - skrobia całkowicie się rozpuści, a masa zgęstnieje jak budyń.
Przed podaniem foremki zanurzamy w ciepłej wody - wtedy łatwiej będzie "odchodzić" od krawędzi - przewracamy na talerz, i polewamy sosem. Smacznego :)
Do garnka wlewamy mleko, połamaną laskę wanilli i słodzik - gotujemy.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i przed samym dodaniem do mleka podgrzewamy w mikrofali do całkowitego rozpuszczenia. Wszystko jeszcze dokładnie mieszamy.
Masę rozlewamy do foremek, lub małych miseczek - może być jeszcze gorąca. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki, żeby stężała.
Sos: do garnuszka wlewamy zaprawę owocową - u mnie malinowa, gdy zacznie się gotować, dodajemy skrobię i mieszamy - skrobia całkowicie się rozpuści, a masa zgęstnieje jak budyń.
Przed podaniem foremki zanurzamy w ciepłej wody - wtedy łatwiej będzie "odchodzić" od krawędzi - przewracamy na talerz, i polewamy sosem. Smacznego :)
marietta