hankafx

hankafx

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Panna Cotta z sosem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepyszny, delikatny, kremowy włoski deser Panna Cotta. Wysokokaloryczny, ale warto dla niego zgrzeszyć.

Panna Cotta z sosem wiśniowym

Składniki:

Panna Cotta z sosem wiśniowym

 

  • Panna cotta:
  • 450ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka rumu
  • pół laski wanilii
  • 1 i 1/4 łyżeczki żelatyny
  • Sos wiśniowy:
  • mrożone wiśnie Hortex
  • cukier do smaku
  • kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania:

Panna Cotta z sosem wiśniowym
Do garnka wlać śmietankę, wyspać cukier. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, cukier w tym czasie się rozpuści. Gotować ok. 2-3 minuty, dodać rum i ziarenka wanilii. Żelatynę wsypać do gorącej śmietanki, posypując równo po powierzchni. Zostawić na ok.1 minutę, aby się namoczyła i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać śmietankę do foremek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Sos wiśniowy - zamrożone wiśnie wkładamy do garnka, podlewamy wodą i zagotowujemy. Dosypujemy cukru do smaku, gotujemy chwilkę. Dodajemy kisiel w takiej ilości, aby powstał sos. Studzimy. Schłodzony deser wykładamy na talerz i polewamy sosem wiśniowym. Smacznego.

Tagi:

sosy