ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Papierówkowe muffiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

sezon na papierówki w pełni:)

Papierówkowe muffiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papierówkowe muffiny

 

  • na ok. 14 sztuk:
  • 5-6 małych papierówek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 0,5 kostki masła
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kruszonka:
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 -3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Papierówkowe muffiny
Do dużej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli. W drugiej misce przygotowujemy część płynną: roztrzepujemy jajka z cukrem, następnie dolewamy mleko,jogurt,aromat oraz rozpuszczone i ostudzone masło, dokładnie wymieszać. Następnie zawartośc miski przelewamy do mąki, całość mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski z ciastem, mieszamy. Masę nakładamy do foremek i przygotowujemy kruszonkę: cukier, masło i cynamon rozścieramy, na koniec dodajemy orzechy, posypujemy wierzch muffinek. Muffiny pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego :)
Papierówkowe muffiny
Ciasto na muffiny gotowe,jeszcze jabłka
Papierówkowe muffiny
do ciasta dodajemy jabłka pokrojone w kostkę
Papierówkowe muffiny
ciasto przekładamy do foremek i posypujemy kruszonką
Papierówkowe muffiny
muffiny gotowe do włożenia do piekarnika