ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makaron w kremowym sosie

Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą

 

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • ok. 100 g sera gorgonozola
  • pół szklanki śmietanki do sosów 30 %
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Rozpoczynamy od ugotowania makaronu wg przepisu na opakowaniu. Na patelnię dodajemy łyżkę oliwy, na której podsmażamy cebulkę drobno posiekaną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym dodajemy umyty i pokrojony na nieco mniejsze kawałki szpinak oraz masło.Podsmażamy całość chwilkę, do momentu aż szpinak zwiędnie i doprawiamy. Zmniejszamy ogień na minimalny. Na patelnię wlewamy śmietankę i dodajemy ok. 50 g sera gorgonzola, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści, tworząc jednolity sos. Następnie na patelnię dodajemy gotowy już makaron, całość posypujemy resztą sera i mieszamy , w razie potrzeby jeszcze doprawić, można też dodać jeszcze śmietanki jakby sosu było za mało. Smacznego :)
Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Szpinak myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, nie za małe...
Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Trzeba wybrać dobrej jakości makaron z pszenicy durum
Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Ilość śmietanki jest orientacyjna, w razie potrzeby można dodać więcej
Pappardelle ze szpinakiem i gorgonzolą
Na koniec doprawiamy wg uznania i potrzeby solą i pieprzem