pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Papryczki jalapeno z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Papryczki jalapeno z czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryczki jalapeno z czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Papryczki jalapeno z czosnkiem
Z podanej ilości składników wszyły 2 słoiczki papryczek (jeden 400ml, drugi 200 ml). Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody. Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy. W międzyczasie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy. Papryczki jalapeno kroję w plasterki o grubości około 5 mm. Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodaję pokrojone papryczki. Gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam ocet. Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty. Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy. Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem. Papryczka jest gotowa do spożycia po 4-5 tygodniach, jednak najlepiej poczekać co najmniej do zimy. Im starsza tym lepsza. Smacznego.
Papryczki jalapeno z czosnkiem
Odmierzam pożądaną ilość wody - ani mililitra więcej
Papryczki jalapeno z czosnkiem
Dodaję przyprawy i zagotowuję w garnuszku
Papryczki jalapeno z czosnkiem
Papryczki jalapeno kroję w plasterki wraz z pestkami
Papryczki jalapeno z czosnkiem
Gdy woda się zagotuje dodaję papryczki a potem ocet