Sposób przygotowania:
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Paprykę czerwoną opłukać i i odkroić górę zrobić tzw. kapturki, wydrążyć nasiona. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z tłuszczem, dodać po chwili mielone mięso wieprzowe, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu mieszając cały czas. Pod koniec dodać pokrojone pomidory w kostkę obrane ze skórki. Wymieszać i dusić do rozpadnięcia się pomidora, dołożyć ugotowany ryż i wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem, papryką ostrą, bazylią.
Napełnić papryki farszem, można przykryć odciętą częścią papryki i wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
Piec do zrumienienia się około 30 minut.
Podawać na ciepło.
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z tłuszczem, dodać po chwili mielone mięso wieprzowe, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu mieszając cały czas. Pod koniec dodać pokrojone pomidory w kostkę obrane ze skórki. Wymieszać i dusić do rozpadnięcia się pomidora, dołożyć ugotowany ryż i wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem, papryką ostrą, bazylią.
Napełnić papryki farszem, można przykryć odciętą częścią papryki i wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.
Piec do zrumienienia się około 30 minut.
Podawać na ciepło.