jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Papryka nadziewana mięsem mielonym z ryżem to pożywne danie i zdrowe. Można ją dusić w rondlu lub zapiekać. Ja przygotowałam w piekarniku. Można przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.

Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem

 

  • papryki czerwone około 4-5 szt.
  • ryż 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • bazylia 1 łyżeczka
  • mięso mielone wieprzowe 350 g
  • cebula 1 szt.
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
  • pomidory 2 szt.

Sposób przygotowania:

Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Paprykę czerwoną opłukać i i odkroić górę zrobić tzw. kapturki, wydrążyć nasiona. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli.

Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę z tłuszczem, dodać po chwili mielone mięso wieprzowe, wymieszać i smażyć na wolnym ogniu mieszając cały czas. Pod koniec dodać pokrojone pomidory w kostkę obrane ze skórki. Wymieszać i dusić do rozpadnięcia się pomidora, dołożyć ugotowany ryż i wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem, papryką ostrą, bazylią.

Napełnić papryki farszem, można przykryć odciętą częścią papryki i wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym.

Piec do zrumienienia się około 30 minut.

Podawać na ciepło.
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
ryż ugotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Ceculkę podsmażyć i dodać zmielone wieprzowe mięso,smażyć
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
Wydrążyć nasion z papryk i napełnić farszem
Papryka czerwona nadziewana ryżem z mięsem
piec w pierarniku w 180 stopniach około 30 minut