eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1818]

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam czerwone papryki faszerowane gotowanymi ziemniakami, białą kapustą i wędzonym boczkiem.

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

papryka

farsz

przyprawy

dodatki

  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

przygotowanie składników

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem
Ugotowane ziemniaki, cebul i boczek pokroić w kostkę kapustę poszatkować i obgotować.

Ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować, obgotować, odsączyć i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem
Na oleju usmażyć boczek ,cebulę, paprykę i czosnek.

Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i podsmażyć. Do boczku dodać cebulę, słodką paprykę i czosnek granulowany. Całość usmażyć i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem
Składniki farszu włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem.

Do miski włożyć ziemniaki, kapustę i usmażony boczek z cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem
Opłukane i osuszone papryki przekroić na pół i usunąć pestki.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki przekroić na połówki i usunąć nasiona zostawiając ogonki.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

Do połówek papryki nałożyć farsz.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z ziemniakami i boczkiem

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami i posypać papryki. Włożyć papryki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 35 minut. Smacznego!