adriana12

adriana12

Kucharz
[Przepisów: 7]

Papryka faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

cebulę i pieczarki smażymy na oleju, dodajemy przyprawy i ryż. Wydrązone papryki napełniamy powstałą masą i wkładamy do piekarnika.

Papryka faszerowana

Składniki:

Papryka faszerowana

 

  • 4 sztuki papryki,
  • 1 woreczem ryżu,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 2 cebule,
  • 400 ml wywaru mięsnego, może być z kostki,
  • 500 g pieczarek,
  • kilka łyżek oleju,
  • sól, pieprz, oregano, tymianek lub majeranek.

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana
Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki, solimy i pieprzymy. Kiedy całość odparuje, wsypujemy ryż i smażymy ok. 5 minut. Następnie dolewany wywar i dusimy ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy pociśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Z papryk wydrążamy środki.Powstałą masą napełniamy papryki. Układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy resztą oleju i wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Tagi:

ryż papryka