eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Papryka faszerowana Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Papryka nadziewana z sosem pomidorowym z dodatkiem papryki w proszku.

Papryka faszerowana Eli

Składniki:

Papryka faszerowana Eli

 

  • 15 sztuk papryki białej podłużnej
  • 60 dkg mięsa mielonego
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 cebule posiekane
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubiona przyprawa do mięsa
  • sól

 

  • koncentrat pomidorowy 200g(może być mniej)
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • kucharek do smaku
  • 2-3 łyzki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana Eli
Do garnka z grubym dnem wlać 4 szklanki wody i zagotować.Do wrzącej wody dodać smalec,sól do smaku,wsypać ryż i gotować 20 minut na najmniejszym ogniu.Z umytych i osuszonychpapryk wyciąć szypułki i usunąć nasiona.Do ostudzonego ryżu dodać mięso,cebulę,czosnek,jajka,przyprawy i dokładnie wymieszać.Nadziewać papryki farszem i układać ciasno w brytfance.Do garnka wlać 1 litr wody,dodać koncentrat pomidorowy,papryki w proszku,czosnek granulowany,kucharek do smaku i dokładnie wymieszać.Sosem zalać papryki ułożone w brytfance i piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie wyjąć papryki z piekarnika,odwrócić na drugą stronę,włożyć do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.Wyjąć papryki z brytfanki,sos zlać do rondla i zagotować.Mąkę rozmieszać ze 100 ml wody,wlać do sosu,mieszająć,żeby nie porobiły się kluchy i chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Papryki wyłożyć na talerze i polać sosem.Smacznego!