Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bakłażany z farszem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie, zdrowe, dietetyczne, wegańskie danie. Polecam każdemu - nie tylko osobom dbającym o linię. Tak faszerowane bakłażany są pyszne i niezwykle wartościowe.

Bakłażany z farszem warzywnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bakłażany z farszem warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany z farszem warzywnym

Przygotowanie bakłażanów

Bakłażany z farszem warzywnym
Bakłażany myjemy i przekrajamy wzdłuż na połówki

Bakłażany myjemy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Aby ułatwić sobie ich wydrążenie, bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Przygotowanie bakłażanów - c.d.

Bakłażany z farszem warzywnym
Podpieczone bakłażany wydrążamy i lekko solimy

Z upieczonych połówek bakłażanów odcinamy końcówki. Bakłażany wydrążamy, pozostawiając część miąższu do farszu. Tak powstałe łódeczki lekko solimy w środku.

Przygotowanie farszu

Bakłażany z farszem warzywnym
Przygotowujemy farsz warzywny do nadziania bakłażanów

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, które wrzucamy na osolony wrzątek na 3-5 minut.

Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Miąższ z wydrążonych bakłażanów też kroimy w kostkę.

Szpinak myjemy i osuszamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek, szpinak, paprykę i cukinię. Podsmażone warzywa łączymy z miąższem bakłażanów i z brokułami. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.

ETAP 4:

Bakłażany z farszem warzywnym
Farsz warzywny umieszczamy w łódeczkach bakłażanowych

Łódeczki bakłażanów napełniamy farszem.

Na wierzchu bakłażanów układamy połówki oliwek.

Bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut.