Sposób przygotowania:
Bakłażany z farszem warzywnymPrzygotowanie bakłażanów
Bakłażany myjemy i przekrajamy wzdłuż na połówki. Aby ułatwić sobie ich wydrążenie, bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Przygotowanie bakłażanów - c.d.
Z upieczonych połówek bakłażanów odcinamy końcówki. Bakłażany wydrążamy, pozostawiając część miąższu do farszu. Tak powstałe łódeczki lekko solimy w środku.
Przygotowanie farszu
Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, które wrzucamy na osolony wrzątek na 3-5 minut.
Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Miąższ z wydrążonych bakłażanów też kroimy w kostkę.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim czosnek, szpinak, paprykę i cukinię. Podsmażone warzywa łączymy z miąższem bakłażanów i z brokułami. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.
ETAP 4:
Łódeczki bakłażanów napełniamy farszem.
Na wierzchu bakłażanów układamy połówki oliwek.
Bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 40-45 minut.