edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Świeża papryka jest dostępna przez cały rok, dzięki czemu możemy faszerować ją na mnóstwo sposobów i cieszyć się jej smakiem :)

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

Składniki:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

 

  • 5 czerwonych papryk średniej wielkości
  • 10 dag suchego ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • 2 łyżki suszonej papryki w płatkach
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona
  • 6 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

ETAP 1:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Z umytych papryk odciąć wierzchy, ze środka usunąć gniazda nasienne.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony.

ETAP 2:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Do przestudzonego ryżu dodać mięso, paprykę i przyprawy.

Do ryżu dodać mięso, natkę pietruszki, paprykę w płatkach i przyprawy do smaku, wymieszać.

ETAP 3:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Do farszu dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić, dodać do farszu razem z połową startego sera. Dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem
Oprószone solą papryki wypełnić farszem i posypać resztą sera.

Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć resztę sera.

ETAP 5:

Papryka faszerowana indykiem i ryżem

Przykryć odciętymi wierzchami, podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 30 minut.