Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana indykiem i ryżemETAP 1:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony.
ETAP 2:
Do ryżu dodać mięso, natkę pietruszki, paprykę w płatkach i przyprawy do smaku, wymieszać.
ETAP 3:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, przestudzić, dodać do farszu razem z połową startego sera. Dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu rozłożyć resztę sera.
ETAP 5:
Przykryć odciętymi wierzchami, podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 30 minut.