Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Grillowana papryka faszerowana kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grillowana papryka faszerowana pomidorami koktajlowymi i suszonymi z mozzarellą i ziołami prowansalskimi.

Grillowana papryka faszerowana kaszą

Składniki:

Grillowana papryka faszerowana kaszą

 

 

 

  • 12,5 dag mozzarelli

 

 

  • 12 pomidorków koktajlowych

 

 

  • natka pietruszki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowana papryka faszerowana kaszą
Paprzykę przecinamy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne, dokładnie płuczemy, osuszamy. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, startą na grubych oczkach mozzarellę oraz roztarte w dłoni zioła prowansalskie. Pomidorki koktajlowe płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, dodajemy do kaszy wraz z 4-5 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszą faszerujemy połówki papryki. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy na rozgrzanym grillu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ser jest już rozpuszczony, a papryka miękka i jeśli tak, wyciągamy ją z folii i posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu.