dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Papryka faszerowana dża

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Papryka faszerowana mięsem i kaszą jęczmienną

Papryka faszerowana dża Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana dża

 

  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 40 dag wieprzowego mięsa mielonego (łopatka)
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • ½ papryczki chili
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • ½ łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana dża
Odcięłam górną część papryk – grubości ok. 1 cm z ogonkiem i wykręciłam środek z nasionami. Środek odcięłam i oczyściłam środek z pestek i białych części. W misce wymieszałam mięso, opłukaną kaszę, drobno posiekaną cebulę, chili, jajko, sos i przyprawy. Powstałą masą wypełniłam papryki (zostawiając jednak ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry ze względu na pęczniejącą kaszę). Na wierzchu położyłam kawałeczki sera i kapelusze. Papryki włożyłam do rondla, zalałam wywarem z warzyw i dusiłam pod przykryciem ok. 30-40 minut.
Papryka faszerowana dża
Tu widać kolejne etapy przygotowania papryk
Papryka faszerowana dża
Na wierzchu wypełnionych farszem mięsnym papryk ułożone kawałki sera
Papryka faszerowana dża
Przykryte kapeluszami papryki ułożyć w rondlu
Papryka faszerowana dża
Dusić 30-40 minut pod przykryciem w wywarze z warzyw