IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Papryka faszerowana kolorami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Udoskonalona wersja popularnego przepisu

Papryka faszerowana kolorami

Składniki:

Papryka faszerowana kolorami

 

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 woreczek ryżu gotowanego przez 15 minut z drobiową kostką bulionową
  • 15 dkg dowolnego mięsa z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ puszki kukurydzy
  • 15 czarnych oliwek bez pestek
  • 10 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 jajko
  • 2 serki topione trójkąty „Ementaler”
  • ½ łyżeczki krążków suszonej papryki chilli
  • 2 kostki smaku „Prażona cebulka”
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju ryżowego

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kolorami
Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion. Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut. Smacznego