Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Papryki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli. Dodajemy bazylię oraz oregano i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy zawartość patelni do kuskusu. Dodajemy również ser żółty pokrojony w drobną kostkę oraz soczewicę odsączoną z zalewy. Mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką.
Nakładamy farsz do papryk, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Pomidory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli. Dodajemy bazylię oraz oregano i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy zawartość patelni do kuskusu. Dodajemy również ser żółty pokrojony w drobną kostkę oraz soczewicę odsączoną z zalewy. Mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką.
Nakładamy farsz do papryk, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.